Fibromyalgie fysiotherapie

Heb jij fibromyalgie, dan kost het vaak moeite de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te vinden. Hierdoor doe je soms te veel of soms te weinig, waardoor pijnklachten ontstaan. Bij KaroCare leert jou om de belastbaarheid te verhogen en je grenzen te verleggen. Dit gebeurt in een professionele en ontspannen omgeving waar jij een behandeling op maat krijgt.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.

Chronisch pijnsyndroom

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Hooggevoeligheid

Fibromyalgie wordt vaak aangegeven als één van de typische aandoeningen bij hooggevoelige mensen. Hooggevoeligheid is een persoonlijkheidseigenschap die bij 10 à 20% van de mensen voorkomt.

Hooggevoelige mensen hebben een zenuwstelsel, hersenen en zintuigen die gevoeliger zijn dan die van niet-hooggevoeligen. Dit betekent dat stimulatie of prikkeling centraal staat. Naast de inwendige prikkels in het lichaam, leven we in een maatschappij met een overaanbod aan uitwendige prikkels. Dit heeft vele gevolgen. Stimuli hebben meer betekenissen voor hooggevoelige mensen. Ze nemen intenser waar dan anderen. Het gaat hier niet alleen om zintuiglijke prikkels, maar ook om gedachten, gevoelens, gedrag en emoties. Ze nemen meer in zich op dan anderen, het werkt dieper in, het blijft langer hangen, het duurt langer om het te verwerken. Ze hebben dan ook meer rust en meer tijd nodig voor zichzelf dan anderen.

Wat matig prikkelend is voor niet-hooggevoelige mensen, kan heel prikkelend zijn voor hooggevoelige mensen. Wat heel prikkelend is voor niet-hooggevoelige mensen, kan tot overprikkeling leiden bij hooggevoelige mensen. Ze raken dan ook makkelijker uit evenwicht, hebben meer en eerder last van stress en voelen zich vaak niet goed in deze complexe maatschappij.

Mogelijkheden behandeling

De meest voorkomende klachten (pijn – vermoeidheid – slaapstoornissen – stijfheid) kunnen verminderen met een aantal behandelvormen die, al dan niet in combinatie met elkaar, ervoor kunnen zorgen dat de fibromyalgie patiënt beter met de klachten om zal kunnen gaan.
Echter, geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dit betekent dat ook de behandeling bij iedereen weer anders zal zijn. Vaak is het gewoonweg uitproberen de enige manier om vast te stellen of deze enig effect heeft.

Pijnstilling

Aangezien er geen eenduidige oorzaak bekend is bestaat er geen regulier medicijn waarmee fibromyalgie genezen kan worden. Pijnstillers, zoals paracetamol, worden het meest voorgeschreven maar halen hooguit de scherpe kantjes van de pijn af. Ook anti-depressiva worden vaak voorgeschreven.

Oefeningen

Oefeningen verbeteren de lichamelijke conditie, spierkracht en het uithoudingsvermogen. Zij zijn tevens belangrijk om de dagelijkse inspanningen beter te leren doseren. Deze oefeningen in combinatie met zwemmen, fietsen en/of wandelen, dienen echter steeds naar eigen vermogen te worden aangepast. Vandaar dat ze in het begin het best individueel worden uitgeoefend en bij voorkeur onder begeleiding van een deskundige.

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness kunnen helpen om de verschillende stresssituaties beter te controleren.

Leefwijze

Bewust leven, op tijd gas terug nemen en reële eisen stellen, dragen in positieve zin bij aan het omgaan met fibromyalgie.

Voeding

Een plaats in de behandeling moet ook worden ingenomen voor voeding. Wie bijvoorbeeld vermoeidheid te lijf wil gaan en meer energie wil opdoen, moet ook aandacht gaan besteden aan gezonder eten. Voedingssupplementen kunnen hier deel van uitmaken. Het kan heel verstandig zijn om je eetgewoonten met een voedingskundige te bespreken. Maar ook zonder het advies van een deskundige is het niet moeilijk om betere eetgewoonten aan te gaan nemen.

Fibromyalgie en fysiotherapie

Hierboven wordt beschreven dat het verbeteren van de lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen een positieve invloed kan hebben op de klachten. Belangrijk is dat de oefentherapie op het juiste niveau wordt gedaan. De eerste behandeling bij KaroCare bestaat daarom uit een intake waarbij uitgebreid wordt besproken en getest wat het huidige niveau is zodat er rustig opgebouwd kan worden. De behandeling bestaan uit oefentherapie in de behandelruimte.

Daarbij wordt ook aandacht besteed aan houdingstherapie en omgaan met stress en klachten.