Duizeligheid

Heb jij regelmatig last van duizeligheid? Dan kan KaroCare jou daar snel vanaf helpen!

Positieduizeligheid (BPPD) Benigne paroxismale positieduizeligheid

  • Positieduizeligheid is kortdurende draaiduizeligheid wanneer uw hoofd snel van houding verandert zoals bij draaien in bed, vooroverbuigen, omhoog- of achteromkijken.
  • De aanvallen van draaiduizeligheid duren meestal hooguit een minuut.
  • Het kan lijken alsof alles om u heen beweegt.
  • Tijdens een aanval kunt u misselijk zijn en overgeven.
  • Bij langzame bewegingen van uw hoofd wordt u meestal niet duizelig.
  • Probeer tijdens een aanval gewoon door te gaan met wat u doet.
  • De aanvallen gaan meestal binnen 4 weken vanzelf over.

Hoe ontstaat positieduizeligheid?

Positieduizeligheid heeft te maken met uw evenwichtsorgaan.

Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 cirkelvormige buisjes in het binnenoor. In die buisjes beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die u maakt. We denken dat positieduizeligheid ontstaat als er gruis in die vloeistof zit. Het gruis bestaat uit kleine kalkkristallen die in het evenwichtsorgaan thuishoren, maar zich hebben verplaatst. Dat kan gebeuren ook zonder duidelijke oorzaak.

 

Fysiotherapie bij duizeligheid

De fysiotherapeut kan d.m.v. onderzoek erachter komen welke van de 3 buisjes is aangedaan, om de juiste behandeling te bepalen. Meestal gebeurd dit d.m.v. de zogenaamde Epley-beweging. De Epley-beweging zorgt ervoor dat het gruis zich verplaatst: vanuit het buisje naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan. Als dat lukt bent u daarna minder duizelig.

Vaak hoeft u de Epley-beweging maar 1 keer te doen om de duizeligheid te verminderen of te stoppen. De Epley-beweging duurt ongeveer 2 minuten.

Bij de helft van de mensen met positieduizeligheid helpt deze behandeling vrijwel direct. Een periode met aanvallen van draaiduizeligheid (positieduizeligheid) gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over. Ook als u de Epley-beweging niet doet.