Spanningshoofdpijn behandeling

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en de klacht die ik in de praktijk het meest behandel. Deze vorm van hoofdpijn is goed te behandelen maar vergt veel inzet en discipline van de patiënt.

Als je veel hoofdpijn ervaart is het zinvol om een afspraak te maken om te kijken hoe ik je kan helpen. Er zijn namelijk vele soorten hoofdpijn en het is belangrijk om samen te bekijken welke vorm het is en hoe we deze kunnen verminderen.

Werkzijze

De eerste afspraak is een intake, in dit vraaggesprek vraag ik je naar de klacht, de frequentie, duur en intensiteit van je hoofdpijn. Ook vraag ik naar eventuele andere klachten, zoals nekpijn, oorsuizen of duizeligheid. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek en wordt gekeken naar spierspanning, houding en beweeglijkheid van o.a. Nek, rug en schouders. Soms wordt zelfs gekeken naar de stand van je voeten.
Daarna wordt het behandelplan opgesteld, dit doen we altijd in overleg om een behandeling op maat te maken.
De behandeling bestaat uit een combinatie van een spanningshoofdpijn massage, houdingsadviezen en oefeningen om de kracht en coördinatie van de (nek)spieren te verbeteren.

Mensen geloven het vaak niet als ik dit zeg, maar in de meeste gevallen ben je na de eerste behandeling enkele dagen hoofdpijnvrij!

Als je al langere tijd klachten hebt kan een eerste behandeling de hoofdpijn soms verergeren, dit is van korte duur maar daarom is het noodzakelijk om de behandeling te herhalen omdat vanaf de 2e behandeling de klachten zullen verminderen.

Frequentie

Hoe vaak je behandelt wordt is per persoon verschillend, in het begin ongeveer 1 tot 2 keer per week en daarna wordt dit afgebouwd. Daarnaast is het van belang om trouw de oefeningen te doen zodat de hoofdpijn op lange termijn ook weg zal blijven!

Het resultaat van de behandeling is daarom sterk afhankelijk van jouw inzet!

Migraine

Migraine is een specifieke vorm van hoofdpijn en de behandeling is iets ingewikkelder. Vaak is een verhoogde spierspanning of een verkeerde houding wel een trigger voor migraine en door dit aan te pakken kan de migraine soms toch verminderen.

Klinkt dit bekend? Neem vrijblijvend contact op om te bespreken of ik jou kan behandelen.
Heb jij hoofdpijnklachten? Aarzel niet een neem contact op!